Deprecated: class-phpmailer.php is deprecated since version 5.5.0! Use wp-includes/PHPMailer/PHPMailer.php instead. The PHPMailer class has been moved to wp-includes/PHPMailer subdirectory and now uses the PHPMailer\PHPMailer namespace. in /home/atikbiriktirdimo/public_html/wp-includes/functions.php on line 4969

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/atikbiriktirdimo/public_html/wp-includes/functions.php:4969) in /home/atikbiriktirdimo/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
atikbiriktirdim.org.tr http://atikbiriktirdim.org.tr Hoş Geldiniz Wed, 27 Mar 2019 19:01:36 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.5.14 Lamba Kırıldığında Ne Yapmalıyız? http://atikbiriktirdim.org.tr/lamba-kirildiginda-ne-yapmaliyiz/ Tue, 05 Jun 2018 20:36:42 +0000 http://atikbiriktirdim.org.tr/?p=127
  •  Floresan lambanızın kırılmaması için dikkatli davranın,
  • Temizlemeye başlamadan önce ortamı havalandırın,
  • Temizlik için elektrikli süpürge kullanmayın,
  •  Büyük parçalı kırıkları temizlemek için sert bir karton veya kağıt kullanın,
  •  Küçük parçalar ve tozları temizlemek için koli bandı kullanın,
  • Kalan kısımları ıslak mendil veya nemli bir kağıt havlu ile temizleyin,
  •  Temizlik için kullanılan malzemelerde dahil olmak üzere tüm atıkları bir plastik poşet veya kavanoza koyup ağzını kapatın ve atık toplama kutularına getirin.
  • ]]>
    Tasarruflu ampullerin üretiminde neden civa kullanılıyor? http://atikbiriktirdim.org.tr/tasarruflu-ampullerin-uretiminde-neden-civa-kullaniliyor/ Tue, 05 Jun 2018 20:35:56 +0000 http://atikbiriktirdim.org.tr/?p=125 Tasarruflu ampul olarak bildiğimiz kompakt floresan ampullerin tüplerinin içinde gaz ve beraberinde az miktarda cıva kullanılmaktadır. Bu tip lambalarda iki elektrod arasındaki elektrik akımı tarafından tetiklenen cıva moleküllerinin yaydıkları ultraviyole ışınım tüp içindeki fosfor tabakasının görünür ışık yaymasını sağlar.

    ]]>
    Lambalar Neden Toplanmalı? http://atikbiriktirdim.org.tr/lambalar-neden-toplanmali/ Tue, 05 Jun 2018 20:31:31 +0000 http://atikbiriktirdim.org.tr/?p=120 Floresan ışıklar, standart akkor ampullere göre yaklaşık %75 daha az enerji tükettikleri için enerji verimliliği sağlar ve 10 kata kadar daha uzun süre dayanır.

    Aydınlatma, ortalama ev elektrik faturasının yüzde 20’sine yakındır.

    Akkor ampul yerine alacağınız her ekonomik ampul ülke genelindeki elektrik tüketimini doğrudan etkileyerek enerji santrallerinin daha az çalışmasını sağlayacaktır.

    Elektrik üretme süreci genellikle fosil yakıtların kullanımını gerektirdiğinden, elektrik tasarrufu santrallerde karbon ve cıva emisyonlarını azaltarak çevrenin korunmasına da yardımcı olur.

    Ancak tasarruflu ampuller/kompakt floresan lambalar çalışabilmeleri için az miktarda cıva buharı içerirler. Lamba kırıldığında açığa çıkan cıva çevre ve insan sağlığı açısından tehlikeli olabilir.

    ]]>
    AEEE Nedir? http://atikbiriktirdim.org.tr/aee-nedir/ Tue, 05 Jun 2018 20:30:13 +0000 http://atikbiriktirdim.org.tr/?p=118 Elektrikli ve/veya Elektromanyetik alanla çalışan her türlü eşyaya “Elektrikli ve Elektronik Eşya” (EEE) denilmektedir.

    Faydalı kullanım ömrü tamamlanmış veya arıza nedeniyle kullanılamaz hale gelen EEE’ lere ise Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya (AEEE) olarak adlandırılabilir. AEEE’lere “E-Atık” veya “Elektronik Atık” da denilmektedir.

    AEEE’ler; tabletler, cep telefonları, yazıcılar, bilgisayarlar ve bilişim araç gereçleri, lambalar, aydınlatma gereçleri, matkap, tartı, saç kurutucular, süpürge, mutfak robotları vb küçük ev eşyaları, Televizyonlar,  gibi çok çeşitli ve geniş bir eşya grubunu kapsamaktadır.

    Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği’nde AEEE Kategorileri aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

    1.       Buzdolabı / Soğutucular / İklimlendirme Cihazları

    2.       Büyük Beyaz Eşyalar (Buzdolabı / Soğutucular / İklimlendirme Cihazları hariç)

    3.       Televizyon ve Monitörler

    4.       Bilişim ve Telekomünikasyon ve Tüketici Ekipmanları (Televizyon ve Monitörler hariç)

    5.       Aydınlatma Ekipmanları

    6.       Küçük Ev Aletleri, Elektrikli ve Elektronik Aletler, Oyuncaklar, Spor ve Eğlence Ekipmanları, İzleme ve Kontrol Aletleri

    Bu atıkların çoğu tehlikeli atıklar kapsamında değerlendirilirler; büyük hacimli olmaları ve bünyelerinde barındırdıkları insan sağlığına zararlı maddeler nedeniyle ve teknoloji kullanımının her alanda giderek artması sonucu dünya için her geçen gün büyüyen bir sorun olmaktadır.

    EEE’ler atık vasfına kavuştuktan sonra doğru tesislerde geri kazanım/geri dönüşüm/bertaraf sürecine kazandırılmaları büyük önem arzetmektedir. Çünkü EEE’ler atık olduktan sonra, içerdiği metal, plastik, cam ve geri kazanılabilen diğer kısımlarının mümkün olduğunca geri kazanılması ve bileşenlerinde bulunan zararlı maddelerin de uzaklaştırılması gerekmektedir.

    Çöpe atılan veya izinsiz toplayıcılar tarafından toplanan AEEE’ler uygun olmayan yöntemlerle parçalandığında içerdikleri tehlikeli maddeler, çevre ve insan sağlığına zarar vermektedir. Bu nedenle atık hale gelen ürünlerin ayrı toplanması, işlenmesi, tehlikeli kısımlarının çevre kirliliği yaratmayacak şekilde bertarafı bu konuda T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından lisanslanmış firmalar tarafından gerçekleştirilmeli ve tüm süreçler takip edilmelidir.

    ]]>